The Profit

Een zak met geld lost niet al jouw problemen op

 

Wie moet je worden om die ondernemer te zijn die je graag wilt zijn? Je ziet een droomplaatje voor je, maar het voelt allemaal nog als heel ver weg. Een stip op de horizon, mooi voor over een paar jaar.

Ik kijk regelmatig het programma ‘The Profit’. In dit programma investeert zakenman Marcus Lemonis in kleine bedrijven die om zijn hulp hebben gevraagd. Er zitten veel mooie lessen in dit programma waarvan ik er een aantal met jou wil delen.

1. Durf om hulp te vragen

De ondernemers in dit programma lukt het zelf niet om naar die stip toe te groeien, ze hebben hulp nodig. Daarom hebben ze contact opgenomen met het tv-programma. Je hoeft niet alles alleen te doen. Soms heb je simpelweg de kennis niet.

2. Breid je netwerk uit

In het programma maakt Marcus regelmatig gebruik van zijn grote zakelijke netwerk om de struggelende ondernemers met de juiste mensen in contact te brengen. Hoe meer mensen jij in jouw netwerk hebt zitten hoe gemakkelijker je met de ‘juiste mensen’ in contact komt.

3. De basis van je bedrijf moet goed staan

Ondernemers uit het programma denken vaak dat met extra geld hun problemen worden opgelost. Marcus kijkt verder dan dat. Waardoor lukt het deze bedrijven niet om te groeien naar dat droomplaatje? Soms moet het hele bedrijf op de kop, processen anders worden ingericht, mindset worden aangepast, kosten worden gereduceerd. Pas als de basis goed staat kan er verder worden gebouwd. Dit vraagt van de ondernemers dat ze uit hun comfortzone komen, dit zorgt voor wrijving en confrontaties. 

4. Ken je cijfers

Je kunt pas strategische keuzes maken als je jouw cijfers kent. Wat heb je aan inkomsten? Wat zijn je kosten? Welke diensten leveren het meeste op? Etc.

5. Laat met liefde los

Ondanks alle inspanningen die Marcus levert willen sommige ondernemers geen keuzes maken, zijn ze nog niet klaar voor de volgende stap of hebben ze een andere visie. En dat is helemaal ok. Hij neemt dan respectvol afscheid en wenst ze het allerbeste toe.

Succes is een keuze! Creëer jij kansen? Of wacht je tot het naar jou toekomt? Dan kun je namelijk lang wachten kan ik je vertellen. 

In juni gaf ik 2 webinars in de community van andere ondernemers. Niet omdat ik daarvoor gevraagd was, ik ben zelf op zoek gegaan naar andere mogelijkheden dan alleen in mijn eigen netwerk te blijven. En het mooie is dat ik met één van die 2 ondernemers weer een mooie kans zag. We hebben samen een Q&A gedaan.

Zelf zit ik momenteel in een groei-fase met mijn bedrijf. Dat vraagt weer nieuwe dingen van mij als ondernemer. Spannende investeringen, kiezen vanuit liefde en niet vanuit angst. Erop vertrouwen dat het mij weer veel gaat opleveren en ik weer groei in mijn rol als businesscoach.

 

Scroll naar boven